Oldalak

2010. július 20., kedd

Virginia Woolf: Az évek

Virginia Wolf munkásságán belül mindenképpen "kilóg" a sorból Az évek című kötete, hiszen családregényről van szó. Három generáció életét mutatja be nagy vonalakban - kiemelve kizárólag azokat az éveket, amelyek az egyes szereplők szempontjából valamiért fontosnak tekinthetők.

Nehéz a fülszöveg után újat írni, mert kivételesen nagyon jól összeszedett az ismertető. A londoni élet változatosságát, az abban élők mindennapjait vetíti elénk Wolf a regényben. Különböző sorsok, különböző tragédiák, mindegyikből éppen annyi lett kiragadva, ami a későbbi jelenhez szükséges. A legrészletesebb rész a befejezés, a Jelen, amelyben aprólékosabban megfigyelhetjük, hogy miként változott összességében a világ a három generáció alatt; milyen ambíciók fűzik a felnőtt, érett fiatalokat; miből táplálkoznak lelkiekben az idős családtagok. Az időtlen idő nem feledteti el az olvasóval az egyik legszomorúbb tényt a visszafordíthatatlan öregedést és elmúlást.

"...így mintha a jelen pillanatot akarta volna befogni; ezt érezte; megragadni; teljesebbé és teljesebbé tenni, kitölteni a múlttal, a jelennel és a jövővel, míg ez a pillanat felfénylik majd, teljességgel, mélységes értettséggel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése