Oldalak

2010. augusztus 21., szombat

Göran Tunström: Karácsonyi oratórium

Ismét egy fantasztikus könyvélménnyel lettem gazdagabb és egy újabb svéd kedvencet találtam magamnak (és remélhetően másoknak is).

A regény a jelenben indul majd egy hatalmas körutazás, életek és generációk sorsának bemutatása után visszakanyarodik a jelent sugalló befejezéshez. A regény címe: Karácsonyi oratórium ok és okozat a regényben. Kapcsolódik a történetet indító tragédiához és a visszatérés okához.

Nem szabályos a regény felépítése időnként úgy tűnhet, hogy ugrál térben és időben, de ez nem csapongás, hanem láncszerűen kapcsolódnak össze a történet gyöngyszemei. A muzsika világában, annak kifejezéseivel építi fel hasonlatait Tunström, aki ezzel a süketek és hallók közötti különbséget érzékelteti.

Az egyik főszereplő család tragédiájával indul a történet, Solveig halálával. A zene világából a mélységes sötétségbe hullva. Két gyermek és egy magára maradt apa próbálja az életet folytatni. Ebben az életben csak a túlélés a fontos. Álom és ébrenlét, ábránd és valóság között hánykolódnak, minden nap megküzdenek a halál elfogadásáért. Ezt az időszakot főként két gyerek szemén keresztül láthatjuk, ismerhetjük meg. Feltűnik a műben Selma Lagerlöf is mint mellékszereplő, de a fiúk kedvence.

Egy átmeneti képpel betekinthetünk Solveig rokonságának életébe is, ahol szintén a magány és a kitaszítottság érzése az úr. Torinnak nincs ereje egyelőre kilépni az önmaga számára teremtett kényelmes mocsárból, nem akar tudomást venni az őt körül ölelő világról. Hatalmas traumának kell bekövetkeznie ahhoz, hogy lépjen, hogy kilépjen a dagonyából.

Újabb kép.Aronnak nem sikerül feldolgoznia Solveig halálát, ezért egy hosszú útra indul, hogy megkeresse őt.

Sidnerre, a fiúra hárul, hogy a család (és saját megtépázott önérzetét) sorsát egyenesbe hozza és a dolgokat a helyére tegye. Ő általa mondja ki az író a végén, hogy halálból élet születik. Halál és élet a két véglet a regény két sarokköve, pólusa, minden ami történik az ezek közötti vonzás és taszítás következményei.

Nagyon örülök, ennek az "1001-könyv" válogatásnak, mert enélkül nem jutottam volna el ehhez a könyvhöz. Hatalmas élményt jelentett, és ahogy egy kicsit olvasgattam az íróról (1937-2000), biztos hogy még keresni fogom a műveit.

5/5
kedvenc könyv
könyvtári példány

3 megjegyzés: