Oldalak

2010. augusztus 12., csütörtök

Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen


Philip Roth életrajzi elemekre épülő regénye a zsidók elleni progromok megjelenéséről szól a mindennapok Amerikájában. Ok: Hitler és a fasizmus hatalomra jutása az európai kontinensen, majd a második világháború megindulása.
Itt jön a fantasztikus csavar a könyvben. A fasizmushoz történő amerikai viszonyulás bemutatásakor már nem a "valódi történelem", hanem a lehetséges, a fantasztikum története jelentkezik. Roth kérdése: Mi lett volna ha...?
Bemutatja. Részletesen és emberközelien: mi lett volna, ha a demokrácia fellegvárában hatalomra jut a fasizmus és a közel 4 millió zsidó élete az antiszemita programok áldozata lesz. A német és olasz példát látva valóságosnak tűnő részletességgel írja le egy lehetséges fasiszta szimpatizáns elnök megjelenését és tettei következményét.

A legfélelmetesebb a regényben, hogy olyan sok benne a valós elem, hogy szinte bizonytalanná válik a valóság és a fikció határa és már-már félelmet gerjeszt a regény történetfolyama.

A jól megszokott kidolgozott szereplőkkel, logikusan felépített történettel találkozunk a műben.
Roth személyes "barátommá vált". Eddig minden könyve nagyon tetszett és mindent el fogok követni, hogy könyveit a polcomon tudjam - ha másért nem, abban a reményben, hogy a lányom, mint szellemi örökséget, olvasni fogja! :)( Bár igazából, ha lesz elég időm, akkor az újraolvasás lenne az igazi!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése