Oldalak

2010. szeptember 9., csütörtök

Daniel Kehlmann: A világ fölmérése

A világ fölmérése két szinten történik, az íróasztalnál gondolkodó zseni részéről (Carl Friedrich Gauss professzor, aki nem szívesen hagyja el otthonát és megszokott környezetét), valamint a világ meghódítására vállalkozó, expedíciókat szervező professzor részéről (Alexander von Humboldt, aki csak a természet kincsei és egyszerű mérőeszközei társaságában érzi jól magát.
Külön utak, különböző életmódok, egyetlen közös pont az életükben a tudomány szeretete, a tudomány fejlődésének alávetett élet. A két tudós életének bemutatása során a modern tudomány születésének is szemtanúi lehetünk. Amint az már lenni szokott mindenki őrültnek nézi a két elhivatott tudóst, de azok mit sem törődnek a külvilággal.

A regény szerkezeti felépítésében a páros és páratlan fejezetek váltakozása adja a két főszereplő aktuális tetteinek bemutatását, miközben tudnak egymásról. A műben egy kongresszuson találkoznak, itt felborul a szerkezeti egység és csak a történet folyamának rendeli alá Kehlmann a mondanivalóját.

Daniel Kehlmann 1975-ben született Münchenben, kortárs osztrák író.

3,5/5
könyvtári példány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése