Oldalak

2010. szeptember 16., csütörtök

Isabel Allende: Szerelem és árnyak

Helyszín: Chile, Los Riscos község és környéke
Időpont: Pinochet tábornok erőszakos katonai diktatúrája
Narrátor: Isabel Allende, Salvador Allende lánya, aki a bevezető mottó szerint egy szerelem történetét akarja a regényben megörökíteni.

A mű címe kettősségre utal: szerelem, ami mindenen felülemelkedik, és az árnyak, amelyet a junta diktatórikus eszközei jelentenek. Az elégedetleneket hazafiatlannak minősítették, mivelhogy a boldogság állampolgári kötelesség lett. Nem romantikus leányregény, inkább történelmi emlék a névtelen sírokban, a Stadionban kivégzett sokaság előtt; az egyetlen tiszta és romlatlan romantikus szálat a kibontakozó szerelem jelenti.

"Egy íratlan, ám mindenki által ismert szegregációs törvény által két ország működött egy azon nemzeti területen, egyik a fénnyel övezett, nagy hatalmi elit országa, a másik a kirekesztett néma tömegé."
A néma tömeg az összetartozó és együtt élő családok bemutatása során megismerjük Chile természeti adottságait, a természet adta szépséget és a vele ellentétes "romlott" kapitalista világot (szauna, szolárium, mindent bőséggel kínáló üzletek sora). A "diktatúra operettbékéjének" időszakában a néma tömegek csendesen tűrnek, de a mozgolódó, elégedetlenek sejtjei is működésbe lépnek. A bizonytalanság és bizalmatlanság légkörében minden bűnné válhat, ami a "természetes" világban a mindennapok velejárója. Pinochet neve nem hangzik el egyszer sem, Tábornok néven szerepel és a sajtóból jól ismert fekete szemüveggel, fekete elnöki szalaggal jelenteti Allende meg az országos médiában. Halottak kísérik a történet útját.

A szereplők között nincs különbség. Mindenki, aki csak a legkisebb szerepet is kapja a történet alakításában szükséges aprólékossággal kerül bemutatásra. A történet bonyolítása közben, egy-egy szereplő feltűnése kapcsán mereng el a múlton és hozza közelebb az adott szereplőt az olvasókhoz.

A történet szempontjából mégis van két főszereplőnk, akikre a címben is utalás történik. Példaértékű romlatlanságuk és tiszta lelkük minden más szereplő fölé emeli őket.

Kedvenc könyv
5/5
könyvtári példány

Emlékeztető kulcsszavak: Irene jómódú lány, újságíró, aki Francesco, a lázadó mellett ismeri meg a valódi társadalmat és a diktatúrát. Segítők vannak mellettük (pl. Mario), akik támogatják, bújtatják őket, amikor a lány megsebesül. Élet.halál között lebeg hosszú ideig. A végén a határt átlépve egy másik országban próbálnak új életet kezdeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése